babka z cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Wilgotna babka kakaowa z dodatkiem cukinii. Idealna do niedzielnej kawki, łatwa i szybka w wykonaniu.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 płaska łyżeczka cynamonu,
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    ¾ szkl. cukru,
    2 jajka,
    80 g rozpuszczonego masła,
    1 pełna szklanka cukinii startej na grubych oczkach

    Dodatkowo:
    polewa,
    posypka maczek

Babka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, kawą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy suche składniki, a następnie masło. Na końcu dodajemy lekko osączoną z nadmiaru soku cukinię, mieszamy delikatnie. Wylewamy na formę z kominem o średnicy 22 cm. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy