Babka z chałwą

0 (0 ocen)

Pyszna, wilgotna, aromatyczna.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła
    100 g chałwy waniliowej
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    100 g chałwy
    50 ml śmietany 30%
    30 g białej czekolady

Babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ubijanie jajek 1. Jajka ubić z cukrem.
  • Dodawanie masła 2. Dodać masło i śmietanę. Miksować do połączenia składników.
  • Suche składniki 3. Chałwę zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać.
  • Ciasto 4. Do jajek dodać suche składniki .
  • W formie 5. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i piec 40 - 45 min w temp 170 stopni. Chałwę pokruszyć do śmietany, zagotować i zmiksować blenderem. Polać zimną babkę, posypać wiórkami czekolady i dobrze schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy