Babka z całymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

dodatek jogurtu sprawia iż babka jest wilgotna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    3 jajka L
    1 mały jogurt naturalny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 gram migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z całymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały przełożyć do miski. Zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Odcedzić i obrać migdały ze skórki. Obrane przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Do miski wbić żółtka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jogurt naturalny oraz olej. Dokładnie razem wymieszać.
    Cały czas ucierając wsypywać mąkę partiami. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Dobrze wymieszać jednolite ciasto.
    Formę keksową o wymiarach 30 cm / 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
    Migdały odcedzić i ułożyć na wierzchu ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C. lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować