Babka z burakami i czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Połączenie buraków z czekoladą to duet idealny - warto po niego sięgnąć i upiec pyszną babkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka ugotowanych buraków startych na tarce o grubych oczkach
    85 g mąki pszennej
    25 g kakao
    80 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml oleju rzepakowego
    1 jajko
    1 żółtko
    100 g gorzkiej czekolady

    Dodatkowo
    200 g gorzkiej czekolady
    listki melisy do dekoracji

Babka z burakami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz starte buraczki i całość dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Gorzką czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto dekorujemy gałązkami melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy