Połączenie buraków z czekoladą to duet idealny - warto po niego sięgnąć i upiec pyszną babkę.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto
1 szklanka ugotowanych buraków startych na tarce o grubych oczkach
85 g mąki pszennej
25 g kakao
80 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 żółtko
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
200 g gorzkiej czekolady
listki melisy do dekoracji
Babka z burakami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz starte buraczki i całość dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Gorzką czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto dekorujemy gałązkami melisy.
Komentarze