Babka z brzoskwiniami i frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszysta babka z kawałkami brzoskwiń oblana białą czekoladą, zwieńczenie deseru to kwaskowata frużelina z wiśni, która przełamuje słodycz polewy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 duże jajka lub 5 małych
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    sól

    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30%

    Ponadto:
    3 połówki brzoskwiń z puszki
    1 łyżka mąki do obtoczenia brzoskwiń
    1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z brzoskwiniami i frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz olej miksując na małych obrotach.
  • 2. Brzoskwinie pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać i wlać do formy babki z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stopni ok. 50 minut. Ostudzić.
  • 3. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i oblać nią babkę.
  • 4. Na wierzch babki wyłożyć frużelinę wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Brzoskwinie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować