Babka z brzoskwiniami

4.47 (173 ocen)

Szybka, smaczna i prościutka w przygotowaniu. Wspaniale prezentuje się na świątecznym stole, jak i na co dzień do kawy.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    150g mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    250g masła
    150g cukru
    100ml mleka
    100g kaszy manny błyskawicznej
    skórka starta z jednej cytryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duża puszka brzoskwiń (470g po osączeniu)
    dowolna polewa lub lukier ( u mnie z białej czekolady)
    czekolada deserowa w płatkach do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Babka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać do miski oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, kaszę mannę oraz startą skórkę z cytryny. Rozpuścić masło i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać mleko i płynne masło. Wlać do sypkich składników. Całość dokładnie wymieszać.Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę (2 zostawić do dekoracji ).
  • na cieście rozłóż brzoskwinie 2. Do formy ( u mnie silikonowa forma na babkę) przełożyć 1/3 ciasta. Ułożyć na cieście połowę kawałków brzoskwiń. Nałożyć połowę pozostałego ciasta. Rozłożyć pozostałe kawałki brzoskwiń i nakryć resztą ciasta. Wyrównać powierzchnię.
  • babka z brzoskwiniami 3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st na 50-55 minut (do tzw.suchego patyczka). Po ostudzeniu polać polewą ,udekorować cząstkami brzoskwiń i posypać czekoladą w płatkach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować