Szybka, smaczna i prościutka w przygotowaniu. Wspaniale prezentuje się na świątecznym stole, jak i na co dzień do kawy.
Składniki:
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
5 jajek
250g masła
150g cukru
100ml mleka
100g kaszy manny błyskawicznej
skórka starta z jednej cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża puszka brzoskwiń (470g po osączeniu)
dowolna polewa lub lukier ( u mnie z białej czekolady)
czekolada deserowa w płatkach do posypania
Babka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać do miski oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, kaszę mannę oraz startą skórkę z cytryny. Rozpuścić masło i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać mleko i płynne masło. Wlać do sypkich składników. Całość dokładnie wymieszać.Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę (2 zostawić do dekoracji ).
2.Do formy ( u mnie silikonowa forma na babkę) przełożyć 1/3 ciasta. Ułożyć na cieście połowę kawałków brzoskwiń. Nałożyć połowę pozostałego ciasta. Rozłożyć pozostałe kawałki brzoskwiń i nakryć resztą ciasta. Wyrównać powierzchnię.
3.Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st na 50-55 minut (do tzw.suchego patyczka). Po ostudzeniu polać polewą ,udekorować cząstkami brzoskwiń i posypać czekoladą w płatkach. Smacznego!
Komentarze