Babka z białek ze śliwkami

4.99 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto powstało, ze zbyt dużej ilości nazbieranych białek. Okazało się, że to dobry pomysł. Babka smakowała i szybko zniknęła ze stołu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek
    1/2 szklanka oleju
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki maku
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    20 dag. śliwek węgierek
    blaszka wysmarowana masłem i osypana kokosem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z białek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Białka ubijam z solą na sztywno, dodaje cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając dodaje olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodaje mak, a do większej kakao, mieszam.
  • jk 2. Do blaszki nakładam część ciasta ciemnego, jasne i resztę ciasta ciemnego. Na wierzchu ciasta układam pozbawione pestek śliwki. Piekę 50 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka makowa z białek z pomarańczami

To może cię zainteresować