Babka z białek z rodzynkami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowi świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 szkl. mąki pszennej
    -1 szkl. cukru
    -6 białek
    -0,5 szkl. letniego mleka
    -100 g rodzynek
    -150 ml oleju*
    -cukier wanilinowy
    -szczypta soli
    -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
    -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Babka z białek z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać.
    Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę.
    Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st.
    Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania.

Porady

olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować