Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
7 białek
40 dag mąki tortowej
20 dag masła
20 dag cukru
180 ml ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
1 cytryna
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Lukier lub dowolna polewa do dekoracji
Babka z białek w makowe kleksy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno sztywna i lśniąca.
2.Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy, wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.
3.Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i w białe ciasto wciskać makowe kleksy.
4.Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem.
Komentarze