Babka z białek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto z białek to smak mojego dzieciństwa. Teraz jest to ulubione ciasto mojego syna. Na Wielkanoc postanowiłam zrobić go w formie babki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 8 białek
    - 28 dag cukru
    - 14 dag mąki
    - 4 łyżki masła (roztopione, zimne )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto w formie 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie przesiać mąkę i wlać masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć do formy i wyrównać. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Porady

Jeśli ma ktoś więcej białek to polecam zrobić z większej porcji. Podaję inne proporcje na większą blaszkę: - 12 białek - 42 dag cukru - 21 dag mąki - 6 łyżek masła Sposób wykonania taki sam jak wyżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować