Babka z białej czekolady

0 (0 ocen)

Taki mój mały eksperyment kulinarny, który powstał z czystego przypadku. Aczkolwiek bardzo smaczny:)

Składniki:

  • 1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    1 śmietana 30% (250 ml)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenie
    rodzynki
    2 łyżki cukru pudru

Babka z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier rozpuszczam na gazie i dolewam śmietankę. Czekoladę studzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, odstawiam ciasto by odpoczęło, na ok 30 min. Wyjmuję z formy i posypuję wierzch cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcecie bardziej czekoladową babkę , proponuję dodać 2-3 łyżki mleka w proszku. Ja pominęłam, gdyż masa była i tak dość gęsta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy