Babka z batatem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 125 g masła
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukier puder
    250 g batata
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
    3 jajka
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka z batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • batat ugotowany 1. Batata obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 50 ml wody i gotuję aż batat będzie miękki, studzę.

  • ciasto utarte z batatem 2. Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam.
  • do ciasta dodana piana z białek 3. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą.
  • ciasto w foremce przed pieczeniem 4. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z batatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka z batatem i szpinakiem

Bilcia Świetna propozycja na lunch. 40 min

To może cię zainteresować