Babka z ajerkoniakiem i krówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszna krówkowo-ajerkoniakowa słodka, pulchna babka; palce lizać

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g margaryny,
    4 jajka,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 i 1/2 szkl. mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    ok.100 ml ajerkoniaku,
    ok. 15 dkg krówek kruchych,

Babka z ajerkoniakiem i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubijamy margarynę z cukrem, stopniowo dodając po żółtku, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, ajerkoniak. ubijamy pianę, wlewamy do cista - mieszamy łyżką. do masy dodajemy wcześniej przygotowane krówki, tj.: pokrojone w grubszą kostkę i obtoczone w mące.
    Masę wylewamy do formy, pieczemy ok 40 min, w temp 180 stop. góra-dół

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy