Babka z ajerkoniakiem

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka z ajerkoniakiem - wilgotna, aromatyczna, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku. Na pewno posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom tego trunku.

DSC_6044
  • 60min

Składniki

65 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
120 g cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
czekoladowe jajka w cukrowej polewie

Sposób przygotowania przepisu:

Babka z ajerkoniakiem

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie - ciągle ucierając - stopniowo dolewamy olej, a potem ajerkoniak. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy, tak aby powstało gładkie lejące się ciasto. Formę na babkę - użyłam formy z kominkiem o średnicy 16 cm i wysokości 11 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto polewamy gęstym lukrem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Krem

Dodane przez: 2milutka

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

Przez żołądek do serca, jak mówi...

Murzynek z ajerkoniakiem

Dodane przez: Karioka

MURZYNEK Z AJERKONIAKIEM

Ciasto smaczne. Delikatna "nutka"...

piernik z ajerkoniakiem

Dodane przez: Milena127

Piernik z ajerkoniakiem

Jego zapach od razu przywołuje...

drożdżówki

Dodane przez: Luelle

Drożdżówki z ajerkoniakiem

Miękkie drożdżówki z masą serowo-ajerkoanikową,...

Ptysie z ajerkoniakiem

Dodane przez: pkrasinska

Ptysie z ajerkoniakiem

pyszne i lekkie jak pył

torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem

Dodane przez: rena123

Torcik jogurtowo - owocowy z ajerkoniakiem

Lekki torcik z pianką jogurtową,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE