Babka wyśmienita

0 (0 ocen)

Babka z bogatym wnętrzem, w którym można znaleźć same pyszności: orzechy, czekoladę, kawę, ajerkoniak i amaretto.

Składniki:

  • Składniki:

    150 g mąki pszennej
    100 g maki ziemniaczanej
    100 g orzechów mielonych
    160 g cukru
    250 ml oleju
    100 g czekolady gorzkiej
    100 ml mocnej kawy
    100 ml ajerkoniaku
    3 łyżki likieru amaretto
    5 jajek
    2 czubate łyżeczki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Polewa:

    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady białej
    5 łyżek mleka
    jajeczka do dekoracji

Babka wyśmienita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka 1. Jajka ubijamy ze szczyptą soli, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru.

    Mąki mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i orzechami. Cały czas ubijając na najniższych obrotach masę jajeczną, dodajemy na przemian mąkę, olej, likiery, kawę i tak do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy i przekładamy do natłuszczonej, i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy do suchego patyczka około 70 minut w temp.180*C. Studzimy.

    Polewa: Do przygotowania potrzebne będą dwa garnki z gotującą się wodą. Nad jednym ustawiamy miskę z gorzką czekoladą i mlekiem. Nad drugim miskę z białą czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy babkę najpierw ciemną polewą potem jasną i dekorujemy jajeczkami.

    olainthekitchen.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy