Babka Wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotna Babka Wielkanocna

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 1 i 1/5 szklanki cukru,

    – 100g masła,

    – 150g margaryny,

    – 1 opakowanie cukru wanilinowego,

    – 1 szklanka mąki pszennej,

    – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    – 1 łyżeczka wódki,

    – skórka otarta z 2 pomarańczy,

    – 5 jajek,

    – 2 łyżki gorzkiego kakao,

    – cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, margarynę i cukier podgrzewamy w rondelku – kolejno ubijamy na kremową masę.

    Wciąż ubijając stopniowo dodajemy całe jajka.

    Dodajemy mąki, proszek, wódkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.

    Do pierwszej części dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.

    Do drugiej części dodajmy kakao i mieszamy.

    Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

    Wylewamy na przemian 2 rodzaje ciast – warstwami.

    Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

    Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować