Babka wielkanocna z daktylami i morelami

5 (168 ocen)

  • 80 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjna babka świąteczna

  • 80 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 405
    3/4 szklanki cukru
    50 g drożdży
    7 żółtek
    łyżka masła
    łyżka kwaśnej tłustej śmietany
    około szklanki mleka (zależy od suchości mąki)
    po garści suszonych daktyli i moreli
    szczypta soli
    esencja waniliowa
    masło do wysmarowania formy

    Polewa
    6 łyżek cukru pudru trzcinowego
    1 białko
    100 g masła
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto drożdżowe

Babka wielkanocna z daktylami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto zarabiamy na noc, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Do dzieży robota przesiewamy mąkę dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż zbije się w kulę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dokładnie wyrabiamy ręką, przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy - czynność powtarzamy dwa razy. Wyrobione 3 raz ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, czekamy, aż wypełni formę. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 50 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Przygotowuję polewę. W kubku dokładnie mieszamy białko z cukrem pudrem, wlewam rozpuszczone gorące masło. Ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewamy wystudzoną babkę.

Porady

Bakalie można dodać swoje ulubione bakalie, czy też zrobić ciasto "czyste", bez owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować