Babka wielkanocna z daktylami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto zarabiamy na noc, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Do dzieży robota przesiewamy mąkę dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż zbije się w kulę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dokładnie wyrabiamy ręką, przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy - czynność powtarzamy dwa razy. Wyrobione 3 raz ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, czekamy, aż wypełni formę. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 50 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Przygotowuję polewę. W kubku dokładnie mieszamy białko z cukrem pudrem, wlewam rozpuszczone gorące masło. Ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewamy wystudzoną babkę.
Porady
Bakalie można dodać swoje ulubione bakalie, czy też zrobić ciasto "czyste", bez owoców.
Komentarze