Babka Wielkanocna

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Prosta, smaczna, aromatyczna babka, której nie powinno zabraknąć w żadnym domu na Wielkanoc.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 kostka margaryny (250g)
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    kilka kropel ulubionego aromatu do ciast
    2 łyżki kakao
    cukier puder do posypania lub dowolna polewa, lukier
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Wielkanocna 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka (najlepiej by miały pokojową temperaturę) zmiksować na puch ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz delikatnie wlewać chłodną margarynę. Na koniec dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Formę do babek dobrze natłuścić margaryną i oprószyć bułką tartą. Przełożyć 3/4 ciasta do formy.
  • Babka Wielkanocna 2. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na białą część ciasta. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-45 min w temperaturze ok 170-180 stopni. Wystudzoną babkę polać dowolną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Można ozdobić groszkami kolorowymi, posypką lub bakaliami mielonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować