Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieszczam w dzieży robota planetarnego i końcówką hak wyrabiam do momentu, aż ciasto zbije się w kulę.
2.Ciasto pozostawiam w dzieży, przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki. Rano wyjmuję ciasto z lodówki (powinno wyrosnąć), ręką przerabiam. przykrywam i pozostawiam w cieple do wyrośnięcia. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto umieszczam w formie, przykrywam i czekam aż wypełni formę. Wyrośnięte ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (do suchego patyka).
3.Upieczoną babkę od razu wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.
4.Zimną babkę polewam polewą.
Cukier puder trzcinowy ucieram na jednolitą masę z całym jajkiem, wlewam gorące rozpuszczone masło i dalej mieszam do połączenia składników. Polewa powinna być lśniąca i gładka.
5.Krem:
masło o temperaturze pokojowej ucieram do białości, wsypuję cukier puder i miksuję do połączenia mas następnie ciągle miksując wlewam cienką strużką wlewam gorące mleko. Miksuję do uzyskania puszystego kremu. Krem barwię barwnikami spożywczymi wkładam do woreczków z założonymi tylkami i wykonuję wiosenne kwiaty.
Komentarze