Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wielkanocna babka jest pyszna i prosta w wykonaniu, pomimo że wymaga poświęcenia jej trochę czasu.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4szklanki mąki pszennej typ 405
    3/4szklanki cukru
    80g świeżych drożdży
    100g masła
    250ml mleka
    10 żółtek
    1 łyżka spirytusu z namoczoną szczyptą szafranu
    szczypta soli
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    100g rodzynek
    100g moreli pokrojonych w kawałki

    Forma do babki wysmarowana masłem o średnicy 26cm i wysokości 10cm

    Polewa maślana:
    1 jajko
    100g masła
    100g cukru pudru trzcinowego

    Dekoracja - kwiaty z kremu maślanego:
    100g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    50ml gorącego mleka
    barwniki spożywcze
    woreczki cukiernicze z założonymi tylkami, szpilka do robienia kwiatów i nożyczki do zdejmowania kwiatów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka wielkanocna 1. Wszystkie składniki ciasta umieszczam w dzieży robota planetarnego i końcówką hak wyrabiam do momentu, aż ciasto zbije się w kulę.
  • Babka wielkanocna 2. Ciasto pozostawiam w dzieży, przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki. Rano wyjmuję ciasto z lodówki (powinno wyrosnąć), ręką przerabiam. przykrywam i pozostawiam w cieple do wyrośnięcia. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto umieszczam w formie, przykrywam i czekam aż wypełni formę. Wyrośnięte ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (do suchego patyka).
  • Babka wielkanocna 3. Upieczoną babkę od razu wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.
  • Babka wielkanocna 4. Zimną babkę polewam polewą.
    Cukier puder trzcinowy ucieram na jednolitą masę z całym jajkiem, wlewam gorące rozpuszczone masło i dalej mieszam do połączenia składników. Polewa powinna być lśniąca i gładka.
  • Babka wielkanocna 5. Krem:
    masło o temperaturze pokojowej ucieram do białości, wsypuję cukier puder i miksuję do połączenia mas następnie ciągle miksując wlewam cienką strużką wlewam gorące mleko. Miksuję do uzyskania puszystego kremu. Krem barwię barwnikami spożywczymi wkładam do woreczków z założonymi tylkami i wykonuję wiosenne kwiaty.
  • Babka wielkanocna 6. Kwiaty umieszczam na babce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować