Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka wielkanocna bardzo dobra w smaku, idealna na Wielkanoc.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dowolny aromat np. waniliowy
    1 kostka margaryny (250g)
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sposób przygotowania
    1. Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem do białości.
    2. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Mieszamy.
    3. Wlewamy stopioną gorącą margarynę, mieszamy.
    4. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
    Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
    5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 50 minut.
    Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować