Babka waniliowo-kakaowa Bożeny

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Co jakis czas ta babka pojawia sie na moim stole bo jest smaczna i lubimy sie nią zajadac.Niby prosta babka a smaczna i sycąca.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka mąki
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    1 kostka miękkiego masła
    1 łyżeczka proszkudo pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka waniliowo-kakaowa bożeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Oddzielamy zółtka od białek.
    Białka ubijamy, dodajemy po 1 żółtku oraz dodajemy też stopniowo cukier.
    . Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do masy razem z mąką wymieszaną z pomocą sitka z proszkiem do pieczenia.

    2. Ciasto dzielimy nadwie części.
    Do 1 części dodajemy cukier waniliowy i miksujemy.
    Do drugiej częsci dodajemy kakao i mieszamy.

    3. Ciasto przelewamy najpierw waniliowe a potem kakaowe- do formy wymarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w 170 stopnaich.

Porady

Można posypac cykrem pudrem ale niekoniecznie bo i tak bez posypki jest smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować