Babka waniliowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Jeżeli ktoś jest smakoszem wanilii ta babka jest właśnie dla niego.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g margaryny Kasia
    szklanka cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 opakowania budyniu waniliowego na 3/4 szklanki mleka
    szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki maki pszennej
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania
    polewa mleczna

Babka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy będą puszyste dodajemy mąki, budynie i proszek do pieczenia przesiane przez sitko , ubijamy około 3 minut.
    2. Na ubite ciasto wlewamy wrzący tłuszcz, czekamy 1 minutę i lekko mieszamy.
    3. Ciasto przelewamy do formy z kominem natłuszczonej np: masłem i wysypanej bułką tartą.
    4. Pieczemy 55 min. w temperaturze 165 stopni.
    5. Zrumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika i gdy ostygnie polewamy polewą i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy