BABKA WANILIOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Mięciutka , puszysta , delikatna .... i wręcz rozpływa się w ustach ... a aromat unosi się w całym domu!Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy!Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna - 0,5 szkl

    * mąka ziemniaczana - 4 łyżki

    * jajko - 3 szt

    * cukier - 0,5 szkl

    * margaryna - 125 g

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    * cukier wanilinowy - 1 op

    * laska wanilii - 1 szt

    * cukier puder - 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Babki Desery

Babka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

    Margarynę roztapiamy.

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

    Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.

    Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy.

    Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.

    Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.

    Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie.

    Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto.

    Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut.

    Wyciągamy , oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować