Babka w prążki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam pyszną babkę na Wielkanoc - jest to fantastyczny sposób na wykorzystanie pozostałych białek. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne :)

Składniki:

  • 4 białka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki mleka,
    1/2 szklanki oleju,
    1,5 szklanki mąki,
    3 łyżeczki kakao,
    3 łyżeczki cynamonu,
    2 łyżki mleka,
    13 łyżek cukru pudru,
    kilka kropel aromatu cytrynowego,
    czekoladowa posypka,
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka w prążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka 1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  • babka 2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej wymieszany z mlekiem. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej z nich dodajmy kakao, do drugiej cynamon, a trzecią odstawiamy.
  • babka 3. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, Do formy wlewamy na zmianę po łyżce każdej masy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy ją i wyjmujemy z formy. Cukier puder ucieramy z mlekiem i aromatem cytrynowym. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego i wesołych świąt :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.02 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować