Polecam pyszną babkę na Wielkanoc - jest to fantastyczny sposób na wykorzystanie pozostałych białek. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne :)
Babka w prążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
2.Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej wymieszany z mlekiem. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej z nich dodajmy kakao, do drugiej cynamon, a trzecią odstawiamy.
3.Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, Do formy wlewamy na zmianę po łyżce każdej masy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy ją i wyjmujemy z formy. Cukier puder ucieramy z mlekiem i aromatem cytrynowym. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego i wesołych świąt :)
Komentarze