Babka ucierana z żurawią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka w sam raz na Święta Wielkanocne

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dkg margaryny
    6 jaj
    30 dkg mąki
    20 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    10 dkg suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki Desery

Babka ucierana z żurawią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć w mikserze z cukrem , dodając po jednym żółtku, dodać mąkę, śmietanę , proszek do pieczenia, dalej miksować aby wytworzyła się jednolita masa. Następnie wsypać żurawinę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przygotować formę do babek z kominkiem, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Odmierzyć 1/3 ciasta , dodać kakao , wymieszać. Na dno formy położyć ciasto białe a na wierzch ciasto ciemne. Piec około 40 min w 190 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować