Babka ucierana świąteczna

0 (0 ocen)

Pyszna i zawsze się udaje.

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    6 jaj
    30 dag mąki
    20 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

Babka ucierana świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
    Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką. Piec przez około 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy