Babka truskawkowa na zimno

0 (0 ocen)

Szybka w wykonaniu, bardzo smaczna i orzeźwiająca.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka agrestowa
    truskawki
    250 ml śmietany kremówki 36%
    1 beza
    biszkopty
    listki melisy do ozdoby

Babka truskawkowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, dolać szklankę zimnej. Zalać truskawki i odstawić, aż galaretka stężeje.
    Owocową galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody.
    Kremówkę ubić na sztywno, dodając stopniowo przestudzoną galaretkę, a na koniec pokruszoną bezę.
    Masę wylać na galaretkę z truskawkami, poukładać biszkopty.
    Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
    Po tym czasie wyjąć pojemnik, odstawić na 15 minut.
    Delikatnie obrócić, podnieś komin i wyjąć z pojemnika.
    Ozdobić listkami melisy.

Porady

Można użyć mrożonych truskawek. Truskawki można też zastąpić malinami!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy