Taką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł.
Składniki:
3 duże jajka
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g maki pszennej
350 ml oleju rzepakowego
200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony)
30 g migdałów w płatkach
Babka szpinakowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem.
Komentarze