Babka szpinakowa z migdałami

0 (0 ocen)

Taką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł.

Składniki:


  • 3 duże jajka
    150 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g maki pszennej
    350 ml oleju rzepakowego
    200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony)
    30 g migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka szpinakowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
    Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować