Babka szafranowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szafran ma specyficzny i mocny smak, dlatego babka może wyjątkowa.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    2 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki wody
    1 szklanka oleju
    kakao
    2 łyżeczki proszku
    szczypta szafranu

Babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran rozetrzeć w palcach i zalać odrobina wrzątku, dalej łyżeczką rozetrzeć nitki, w miarę możliwości na jednolitą papkę.
  • 2. Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i dalej mieszać (nie miksować). Na samym końcu, szafran, stopniowo olej i wodę.
  • 3. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40 minut w 170 stopniach. Udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Oczywiście szafran można zamienić na wanilię lub inny dodatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy