Babka szafranowa

0 (0 ocen)

Wyjątkowa i aromatyczna babka. Szczerze polecam

Składniki:

  • Zaczyn:
    40 g świeżych drożdży
    szkl. ciepłego mleka
    łyżeczka cukru
    125 g mąki

    Ciasto:
    380 g mąki pszennej
    szafran
    50 g rodzynek
    75g cukru
    4 żółtka
    2 białka
    szczypta imbiru
    1/2 łyżeczki soli
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    100 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Kruche ciasto Desery

Babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aż ruszy.
  • 2. W ciepłej wodzie namocz rodzynki przez 20 minut. Odsącz na sitku.
  • 3. Szczyptę szafranu namocz w 1-2 łyżeczkach gorącej wody przez 20 min.
  • 4. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem, aż zwiększą objętość i staną się puszyste.
    Do zaczynu dodaj pół porcji szafranu, białka, utarte żółtka, szczyptę mielonego imbiru i sól. Miksuj na średnich obrotach, daj mąkę, otartą skórkę z cytryny i resztę szafranu, aż masa zacznie odchodzić od miski.
  • 5. Do wyrobionego ciasta dodaj rodzynki i wyrabiaj ręcznie, najlepiej 15-20 min. Po tym czasie dodaj roztopione masło. Po kilku minutach wyrabiania , ciasto wchłonie masło i stanie się błyszcząc i gładkie.
  • 6. Przełóż je do formy na babkę, powinno sięgać 1/3 wysokości. Foremkę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na 30min. do wyrośnięcia.
  • 7. Gdy ciasto wypełni foremkę jest gotowe.
    Pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 40min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować