Babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aż ruszy.
2.W ciepłej wodzie namocz rodzynki przez 20 minut. Odsącz na sitku.
3.Szczyptę szafranu namocz w 1-2 łyżeczkach gorącej wody przez 20 min.
4.Żółtka z cukrem utrzyj mikserem, aż zwiększą objętość i staną się puszyste.
Do zaczynu dodaj pół porcji szafranu, białka, utarte żółtka, szczyptę mielonego imbiru i sól. Miksuj na średnich obrotach, daj mąkę, otartą skórkę z cytryny i resztę szafranu, aż masa zacznie odchodzić od miski.
5.Do wyrobionego ciasta dodaj rodzynki i wyrabiaj ręcznie, najlepiej 15-20 min. Po tym czasie dodaj roztopione masło. Po kilku minutach wyrabiania , ciasto wchłonie masło i stanie się błyszcząc i gładkie.
6.Przełóż je do formy na babkę, powinno sięgać 1/3 wysokości. Foremkę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na 30min. do wyrośnięcia.
7.Gdy ciasto wypełni foremkę jest gotowe.
Pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 40min
Komentarze