Babka świąteczna z likierem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

w moim domu bardzo lubimy tego typu ciasta, proste i smaczne

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    200 gram cukru pudru
    ¾ szklanki oleju słonecznikowego
    0,5 szklanki likieru czekoladowego
    100 gram mąki kukurydzianej
    200 gram mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka świąteczna z likierem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Formę babkową z kominkiem, o średnicy 22 cm natłuscić i oprószyć bułką tartą
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Jajka ubić z cukrem na jasny puch.
    Nie przerywając ucierania strumieniem wlewać olej, likier.
    Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
    Przelać do formy babkowej i piec ok. 1 godz. Do suchego patyczka.
    Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy