Babka strucelka z marcepanem i Nesquikiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miękka, puszysta z dodatkiem masy marcepanowej jako nadzienia.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    150g serka waniliowego np. Danio
    450g mąki
    25g drożdży
    100ml mleka
    8 łyżek oleju
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    200g masy marcepanowej
    6 łyżek kakao Nesquik
    2 łyżki stopionego masła

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 - 3 łyżki wrzątku
    2 łyżki kakao Nesqiuk

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka strucelka z marcepanem i nesquikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Masę marcepanową rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 3 – 4 mm, podsypując blat cukrem pudrem. Wrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na prostokąt troszkę większy od prostokąta marcepanowego, nałożyć na niego masę marcepanową i zwinąć w roladę. Drugie ciasto również rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem i posypać Nesquikiem, zwinąć w roladę, dokładnie zlepiając miejsce łączenia. Obie rolady włożyć do formy, tak aby nachodziły na siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 – 30 minut aby ciasto lekko podrosło. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut, do zrumienienia. Wierzch polukrować.
  • 2. Lukier: Cukier, kakao i wrzątek połączyć, mieszając energicznie łyżką. Gdyby lukier okazał się zbyt rzadki dodać trochę cukru.

Porady

zamiast Nesquika można dać zwykłe kakao, i posłodzić go 2 łyżkami cukru Masę marcepanową po rozwałkowaniu można podzielić na dwie równe części, tak samo postąpić z ciastem w które zostanie owinięty marcepan. Zwinąć w dwie rolady. Ułożyć na dnie blaszki ciasto z marcepanem, następnie ciasto z Nesquikiem, a na koniec z marcepanem. Powstanie w ten sposób ciekawy wzorek po przekrojeniu babki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować