Tak przygotowana babka to nic innego jak sojowy pasztet, który przybrał Świąteczny wygląd:). Jestem pewna, że posmakuje on wam tak jak mnie mnie!!!Choć nie ma w nim mięsa, może konkurować z mięsnymi pasztetami!

Składniki:

  • Forma na babkę żaroodporna o średnicy 22 cm, bez kominka
    Składniki:
    • 350 gram nasion soi,
    • 2 marchwie,
    • 1 seler,
    • 1 cebula czerwona,
    • 5 dag orzechów włoskich,
    • 5 jajek,
    • 0,5 szklanki bulionu,
    • 200 gram boczku wędzonego,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • papryka mielona ostra do smaku,
    • sól do smaku,
    • gałka muszkatołowa do smaku,
    • olej do zrumienienia cebuli
    Polewa majonezowa:
    • 3 łyżki majonezu,
    • 1/5 szklanki wody,
    • ok 1/3-1/4 łyżeczki żelatyny,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do posypania
    Dodatkowo:
    • tłuszcz do formy,
    • bułka tarta do formy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne Pasztet

Babka sojowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana soja 1. Nasiona soi namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody.
  • warzywa 2. Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew i seler. Całość podlewamy bulionem i dusimy by warzywa stały się półmiękkie.
  • przytapianie boczku 3. Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na innej patelni. Orzechy drobno siekamy.
  • dodanie warzywa do soi zmiksowanej 4. Ugotowaną soję przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej 3 jajka i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania masę sojową doprawiamy do smaku. Dodajemy pozostałe jajka, miksujemy dalej. Następnie do masy dodajemy przygotowane warzywa, pokrojone orzechy oraz przytopiony boczek wraz z wytopionym tłuszczem.
    Całość bardzo krótko miksujemy, tylko do momentu jak składniki się połączą. Dzięki temu po rozkrojeniu w babce będą widoczne kawałki warzyw i boczek.
  • napełnianie przygotowanej formy 5. Gotową masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C.
    Upieczoną studzimy.
    Przestudzoną dekorujemy majonezową polewą.
    POLEWA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Do garnka przekładamy majonez i podgrzewamy. Do podgrzanego wlewamy żelatynę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Gdy polewa zaczyna tężeć wylewamy ją na babkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zastygnięcia majonezu.

Porady

Zamiast miksować soję można zmielić ją w maszynce do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować