Babka śmietankowa z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Puszysta a zarazem wilgotna i delikatna baba o smaku śmietankowym z kawałkami soczystych brzoskwiń.Wypiek idealny nie tylko na Wielkanocny stół ale także na co dzień do kawy. Ciasto zachowuje długo świeżość , tylko trzeba pamiętać by trzymać je pod przykryciem.Polecam jest pyszna !

Składniki:

  • 400g. mąki pszennej
    1 duży budyń śmietankowy bez cukru
    4 jajka
    2 czubate łyżki majonezu
    200g. śmietany 18%
    200g.miękkiego masła 82%
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka wrzątku
    1 łyżka soku z cytryny
    dodatkowo:
    czekoladowe wiórki
    masło+bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka śmietankowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem na puch , dodawać po jednym jajku.
    Nie przerywając miksowania dodać majonez oraz śmietanę ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
    Miksować do powstania jednolitego ciasta.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z syropu , pokroić w paski.
    Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( silikonowej nie trzeba) wyłożyć połowę ciasta , ułożyć 1/2 brzoskwiń.
    Przykryć pozostałym ciastem w które powtykać resztę owoców.
    Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 3. Lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z wrzątkiem oraz z sokiem z cytryny.
    Upieczoną babkę polać lukrem oraz posypać czekoladowymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować