Babka śmietankowa

0 (0 ocen)

babka śmietankowa połączona z odrobiną kakao i polana polewą czekoladową...

Składniki:

  • Mąka pszenna – 50 dag
    Jajka – 4 szt
    Cukier – 30 dag
    Margaryna – 25 dag
    Śmietanka 12% - 1 szklanka
    Kakao – 2,5 łyżki
    Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    Aromat śmietankowy
    Tarta bułka do formy
    Tłuszcz do formy
    Polewa czekoladowa gotowa
    Rodzynki

Babka śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.
    Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem.
    Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
    Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy