Babka śmietankowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Być może, będziecie szukać przepisów na różnego
rodzaju babki i babeczki. Dlatego ja, już w przedświątecznym klimacie upiekłam i wystrołam babkę. Jest to babko z dodatkiem śmietanki. Prosty przepis, szybkie wykonanie. Myślę, że świetnie się sprawdzi, także na święta. Wystarczy ją dowolnie przystroić.
Ja zaszalałam z lukrem i ozdobami cukrowymi.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietanki 30 %
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy 40 g
    płatki czekoladowe 40 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka śmietankowa 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać.
    Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń w proszku. Zmiksować.
    Na koniec dodać płatki czekoladowe i wymieszać łyżką.
    Jeśli nie macie płatków czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  • Babka śmietankowa 2. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka.
    Wystudzoną babkę udekorować lukrem, lub polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować