Babka sękaczowa

4.49 (178 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Sękacz to jedno z moich ulubionych ciast. W domowych warunkach ciężko jest odwzorować jego wspaniały smak i oryginalny wygląd. Ta babka to moja pierwsza próba.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 10 jajek
    150 g cukru
    100 g mąki
    50 g stopionego masła
    1/2 szkl śmietany 30 %
    cukier waniliowy

    lukier
    sok z cytryny
    300 g cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Jajko

Babka sękaczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią. Dodajmy mąkę, śmietankę i stopniowo letnie masło. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno foremki wylewamy jedną chochelkę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Wlewamy kolejną porcję i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy się ciasto. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Kiedy przestygnie wyciągamy z foremki. Przygotowujemy lukier. Do cukru wsypujemy cynamon. Miksujemy stopniowo dolewając sok z cytryny i rum lub olejek. Gotowym lukrem dekorujemy babkę. U mnie jest słabo widoczny, ponieważ chciałam pokazać wygląd ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cytryna Jajka Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować