Sękacz to jedno z moich ulubionych ciast. W domowych warunkach ciężko jest odwzorować jego wspaniały smak i oryginalny wygląd. Ta babka to moja pierwsza próba.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
10 jajek
150 g cukru
100 g mąki
50 g stopionego masła
1/2 szkl śmietany 30 %
cukier waniliowy
lukier
sok z cytryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy
Babka sękaczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią. Dodajmy mąkę, śmietankę i stopniowo letnie masło. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno foremki wylewamy jedną chochelkę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Wlewamy kolejną porcję i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do momentu aż skończy się ciasto. Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Kiedy przestygnie wyciągamy z foremki. Przygotowujemy lukier. Do cukru wsypujemy cynamon. Miksujemy stopniowo dolewając sok z cytryny i rum lub olejek. Gotowym lukrem dekorujemy babkę. U mnie jest słabo widoczny, ponieważ chciałam pokazać wygląd ciasta.
Komentarze