Babka rumowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej).
Rodzynki przepłukuję pod gorącą wodą, odsączam, przekładam do miski i polewam rumem. Rodzynki odstawiam, aż napęcznieją.
Skórkę pomarańczową drobno siekam.
Jajka, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję.
Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką.
Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto odstawiam na około 10 minut do przestygnięcia i następnie wyciągam z formy.
Przygotowuję polewę.
2.Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia.
Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki.
Smacznego :)
Komentarze