Babka różana z migdałami

0 (0 ocen)

Pyszna babka z cukrem różanym i mielonymi migdałami będzie idealnym deserem do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • niepełna szkl cukru różanego
    kostka masła
    4 jajka
    30 dag mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl mielonych migdałów

    Lukier:
    szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody

    garść siekanych migdałów do posypania

Babka różana z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce zmiksować masło z cukrem. W drugiej ubić jajka na puch. Dodaj jajka do masy maślanej i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać mielone migdały. Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i wodę . Utrzeć gęsty lukier. Polać nim ciasto i posypać siekanymi migdałami.

Porady

Cukier różany można zastąpić zwykłym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy