BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ

  • wyświetlono: 433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Wspaniała babka, zdrowa i można powiedzieć dietetyczna ...bo z mąką razową, cukrem trzcinowym i małą ilością tłuszczu. Idealna na śniadanie lub pełnowartościowy podwieczorek, również dla najmłodszych. Polcam gorąco, naprawdę pyszna!

Maria da leccarsi le dita
  • 90min

Składniki

3 jajka
280 g cukru trzcinowego (lub 250 g zwykłego)
300 g mąki razowej
200 ml mleka
100 ml oleju roślinnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże dojrzałe gruszki
ok. 50 g gorzkiej czekolady
garść orzechów włoskich

do dekoracji:
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ

  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
1. Gruszki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, orzechy i czekoladę posiekaj na mniejsze kawałeczki.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
2. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
3. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i olejem.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
4. Teraz dodaj gruszki, orzechy i czekoladę i delikatnie przemiszaj łyżką.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
5. Natłuść i oprusz mąką blaszkę (średnica ok 26 cm z kominem). Ciasto wyłóż do blaszki (powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki (patrz na moje Rady).
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
6. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 50 -55 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku.

Babka jest jeszcze lepsza następnego dnia, należy przechowywać ją szczelnie przykrytą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataorzechy włoskieczekoladaorzechygruszkibabkamąka razowadietetyczne ciastociasto z gruszkamibabka z gruszkamiciasto z mąką razowąbabka razowa

Komentarze

Podobne przepisy

gruszka w ciescie z czekolada

Dodane przez: Bożena Z.

Połówki gruszek w cieście z czekoladą i orzechami...

gruszka i czekolada z orzechami...

kuskus gruszka

Dodane przez: Bożena Z.

Sałatka z kuskusu z gruszka i orzechami

lekko miodowa z cynamonem..idealna...

image-1a3aff2

Dodane przez: beniawojt

Sernik z kajmakiem, orzechami i białą czekoladą

Sernik to jedno z moich ulubionych...

Babka z burakami i czekoladą

Dodane przez: Ania_L

Babka z burakami i czekoladą

Połączenie buraków z czekoladą...

Babka z czekoladą i wiśniami

Dodane przez: kasiac

Babka z czekoladą i wiśniami

Czekolada i kwaskowate wiśnie to...

Widok ciasta z boku

Dodane przez: Andzia1a

Przekladaniec z orzechami i czekoladą

Pomysł na to ciasto powstał po...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE