Babka pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka.
Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia.
Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.
2.Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia.
Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki).
Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki.
Babka pomidorowa gotowa. Smacznego
Komentarze