Babka pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, mięsista, bardzo wilgotna babka z dodatkiem pomidorów i ksylitolu

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 ¾ szklanki zblendowanych pomidorów bez skórki
    5 kropel esencji waniliowej
    1 łyżka cynamonu
    ½ szklanki oleju
    2/3 szklanki ksylitolu
    2 ½ łyżki kakao
    2 ½ łyżeczki proszku dopieczenia
    1 łyżka powideł bez cukru
    3 szklanki mąki
    Orzechy, bakalie
    2 białka

    Składniki na polewę:
    50 g masła
    ¼ szklanki ksylitolu
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
    Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka.
    Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia.
    Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.
  • 2. Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia.
    Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki).
    Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki.
    Babka pomidorowa gotowa. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ksylitol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

4.38 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

To może cię zainteresować