BABKA POMARAŃCZOWA Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

BABKA POMARAŃCZOWA Z ŻURAWINĄ JEST DELIKATNA I BARDZO PYSZNA, IDEALNA NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    -420 g mąki
    -szczypta soli
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -300 g miękkiego masła ( 1,5 kostki masła-jeśli kostka ma 200 g)
    -200g cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -5 jajek
    -pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
    - skórka z pomarańczy-starta na grubych oczkach
    -sok wyciśnięty z 1 pomarańczy około pół szklanki
    -1 szklanka żurawiny
    Polewa:
    biała czekolada


Babka pomarańczowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać (przesiewając najpierw)

    2. Miękkie masło utrzeć,następnie dodać cukier,cukier waniliowy i ucierać aż ciasto będzie jednolite

    3. Do ciasta po kolei dodawać jajka,po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składniki się połączą

    4. Dodać aromat,skórkę z pomarańczy i połowę mąki

    5. Dodać połowę soku z pomarańczy,wymieszać,wsypać resztę mąki i soku(na przemian)dokładnie wymieszać ciasto

    6.Żurawinę oprószyć w mące i dodać do ciasta-wymieszać dokładnie łyżką.

    7. Cisto przełożyć do blachy(ja piekę w silikonowej formie) ale blaszka może być o średnicy 24cm-posmarowana margaryną i wysypana kaszką manną, bądź bułką tartą(kto jak uważa)ciasto wyrównać-piec 180 stopni , 60 minut , góra dół. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
    Po upieczeniu chłodną już babkę oblać białą czekoladą

Porady

Zamiast pomarańczy można wykorzystać cytrynę na tych samych zasadach (około 1,5 szt)

Komentarze

Podobne przepisy