Babka pomarańczowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać (przesiewając najpierw)
2. Miękkie masło utrzeć,następnie dodać cukier,cukier waniliowy i ucierać aż ciasto będzie jednolite
3. Do ciasta po kolei dodawać jajka,po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składniki się połączą
4. Dodać aromat,skórkę z pomarańczy i połowę mąki
5. Dodać połowę soku z pomarańczy,wymieszać,wsypać resztę mąki i soku(na przemian)dokładnie wymieszać ciasto
6.Żurawinę oprószyć w mące i dodać do ciasta-wymieszać dokładnie łyżką.
7. Cisto przełożyć do blachy(ja piekę w silikonowej formie) ale blaszka może być o średnicy 24cm-posmarowana margaryną i wysypana kaszką manną, bądź bułką tartą(kto jak uważa)ciasto wyrównać-piec 180 stopni , 60 minut , góra dół. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
Po upieczeniu chłodną już babkę oblać białą czekoladą
Porady
Zamiast pomarańczy można wykorzystać cytrynę na tych samych zasadach (około 1,5 szt)
Komentarze