Babka pomarańczowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą.
2.Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj. Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.
3.Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut.
4.Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
5.LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.
Komentarze