BABKA POMARAŃCZOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczna i aromatyczna babka na Wielkanocny stół.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1/2 szklanki soku z pomarańczy
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
    1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy

    Lukier:
    1/3 szklanki cukru pudru
    kilka łyżek soku pomarańczowego
    kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. W osobnym naczyniu ubić piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać do ciasta mieszajac łyżką. Wyłożyć do formy na babki piec ok 50 min w 180 stopniach. Wystudzić i polać lukrem.
  • image-1nrbclc 2. Lukier : utrzeć cukier puder z kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Polać babkę i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować