Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Miękką, lekka, długo zachowuje świeżość

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka;
    3/4 szklanki cukru;
    1 szklanka mąki pszennej;
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
    200 g roztopionego masła;
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
    skórka otarta z 1 pomarańczy ;
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ;

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy roztopione masło i cały czas mieszając dodajemy sok pomarańczowy i skórkę. Ostawiamy ciasto na co najmniej pół godziny do lodówki.
    Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.(najlepiej sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze mokre)
    Ostudzoną babkę polewamy lukrem bądź czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy