Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min

Do przygotowania w kilka chwil. Po prostu rozpływa się ustach. Warto ją przygotować.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki pszennej,
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 kostki margaryny (125g),
    skórka otarta z jednej pomarańczy,
    50 ml soku z pomarańczy.

    Dodatkowo:
    150g cukru pudru,
    1,5 łyżki przegotowanej wody,
    owoce kandyzowane.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszamy. Do ciasta dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładamy z formy.
  • 2. Cukier puder ucieramy z odrobiną wody do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewamy babkę. Wierzch ciasta posypujemy owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować