Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Swoim zapachem i smakiem oczaruje każdego przy świątecznym stole

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 1/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl oleju
    skórka i sok z 1 pomarańczy

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodawać powoli cukier i dalej ubijać.
  • 2. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, następnie dodać połowę oleju i obie maki przesiane z proszkiem, sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz resztę oleju.
  • 3. Całość wymieszać i wylać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką.
    Ta ilość ciasta wystarcza na dwie foremki o średnicy 20 cm.
  • 4. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni . Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy