Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Babki są różne, serowe, piaskowe, cytrynowe. A oto babka pomarańczowa. Babka jest miękka w środku. Nie może jej zabraknąc na Wielkanocnym stole. Choc u Nas gości nie tylko na wielkanocnym stole

Składniki:

  • 1 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g miękkiego masła
    1 szkl cukru
    1 czubata łyżka tartej skórki pomarańczowej
    5 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    5 jajek

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • 2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski
  • 3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawaj po żółtku,dodaj skórkę pomarańczową i po trochu mąki
    Dodaj sok z pomarańczy i ekstrakt, wymieszaj
  • 4. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką
  • 5. Formę wysmaruj masłem, wlej do niej ciasto i piec ok 50 min w 170 stopniach ( góra-dół)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy