Babka piwna z lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybki wypiek na podwieczorek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka piwa jasnego
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    9 łyżek cukru (nie pudru)
    3 łyżki wody

Babka piwna z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bab 1. Jajka ubić do białości. Dodać olej i proszek do pieczenia, ucierać, aż masa zemulguje. Następnie wsypać cukier i budyń. Nadal ucierać. Do masy wlać piwo, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
    Blaszkę (24 x 39) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 40 min (180-200 st. C).
  • bab 2. Składniki na lukier gotować na małym ogniu 10 min. Lekko ostudzić. Upieczone ciasto również lekko ostudzić i oblać lukrem.

Porady

Jeśli lukier za bardzo wystygnie i się zestali, należy go lekko podgrzać.

Komentarze

Podobne przepisy