Babka piernikowa z serem w białej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na masę piernikową:
    180 g płynnego miodu
    100 g cukru
    80 g masła
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    250 g mąki pszennej
    25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g migdałów w płatkach
    2 łyżeczki przyprawy korzennej

    Na masę serową:
    300 g twarogu sernikowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    70 g masła
    1 jajko
    50 g cukru

    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej lub gorzkiej czekolady
    25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    FORMA: 22 CM Z KOMINEM
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Babki Desery

Babka piernikowa z serem w białej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  • 2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową, dosypujemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 3. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w misce i miksujemy tylko do połączenia składników.
  • 4. Foremkę do pieczenia natłuszczamy masłem, posypujemy mąką. Wlewamy połowę masy piernikowej, następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową, a na koniec serową. Wkładamy łyżkę w kilku miejscach i delikatnie "przeciągamy", żeby masy lekko się połączyły.
  • 5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :)

Porady

*kąpiel wodna: na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia co jakiś czas mieszając

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować